I flere år har vi sluttet vores ferie i Sydfrankrig af med at køre over grænsen til Italien – nærmere betegnet til Alassio i Ligurien. Vi bor på det samme hotel hvert år. Vi har solsenge på den samme lille strand. Ligesom vi næsten altid spiser på de samme restauranter.
For os er de 2-3 overnatninger en fantastisk afslutning på sommerferien inden turen går hjemad. Spaghetti al pomodoro er måske den mest berømte og den mest enkle italienske pastaret i verden – og mindst én gang under opholdet i den lille badeby skal jeg have mig en omgang pasta med tomatsovs.
Den bedste spaghetti al pomodoro får vi på et lille lokalt Osteria tæt på vores hotel. Jeg synes at denne opskrift kommer tæt på originalen fra Alassio:
Ingredienser til 4 personer:
> Ca. 800 gram solmodne tomater 350 g spaghetti - fx grøn basilikumspaghetti
> Et stort bundt basilikum
> Hvidløg - 3 fed
> Revet parmesan
> Ekstra jomfruolivenolie
> Salt
> Peber
Sådan gør du:
1. Bring en gryde med letsaltet vand i kog.
2. Skær et par snit i tomaterne og skold dem i ca. 30 sekunder. Fjern kernerne og knus tomaterne med hænderne.
3. Brun 3 små fed hvidløg med skal i en stor gryde i lidt olivenolie, tilsæt derefter de knuste tomater og steg dem ved svag varme i ca. 15 minutter.
4. Tilsæt et bundt basilikum, vasket og tørret – riv det lidt med hænderne.
5. Kog i endnu et par minutter og sluk for varmen.
6. Fjern først hvidløgsfeddene.
7. Purér eller blend tomater og basilikum.
8. Kog spaghettien i rigeligt saltet vand til den er al dente og kom den tilbage i gryden.
9. Tilsæt tomatsaucen, bland og server med lidt olivenolie, revet basilikumblade og revet parmesanost efter smag.
God appetit.
Bill Rathje